Mer om Vantfestivalen 9 mars

Vantfestivalen hålls på skolan i Junosuando lördag 9 mars
kl 11 – 16. Fri entré. 

Vantar är en kulturskatt som ofta berättar en historia vilken vi vill hjälpa till att sprida och hålla levande. Vi vill samtidigt lyfta fram dagens nyskapande gällande hantverket kring vantar. Vantfestivalen är en hyllning till Erika Aittamaa född i Junosuando, senare bosatt i Lovikka, som år 1892 uppfann och formgav Lovikkavanten.

Maud Ån, Kulturarv 2019, Region Norrbotten, inviger festivalen. Erika Nordvall – Falck och Solveig Larsson berättar och visar vantar. Två workshops (drop-in, ingen föranmälan): dels om Lovikkavanten och dels om ”Vattenbärarvanten” med Christina Lindmark. Vanttävling där juryn utser en vinnare bland i förväg inlämnade bidrag och där även publiken får rösta fram sin favoritvante, prisutdelning sker under eftermiddagen. Musikunderhållning. Modevisning med alster från Siskoretro och Simu Nordic. Vantutställning ”Vantar med historia” med vantar från nordiska länder och självstyrande områden samt Estland m fl och den utgör en del av Föreningen Norden Sveriges 100-årsjubileum. Festivalmarknad med utställning och försäljning, lotteri och mitt på dagen möjlighet att köpa lunchsoppa. Café som är öppet hela dagen.
Läs mer på sociala medier eller kontakta nedanstående personer:

Vanttävlingen:
  Anne-Maj Gunnelbrand, 0768208712, [email protected]

Vantar med historia: Monika L Lund, 0703558188, [email protected]

Se även http://norrbottensmuseum.se/kulturarv2019/vantfestival.aspx

VARMT VÄLKOMNA!