Mer om Vantfestivalen den 9 mars 2019

När himlen är som blåast och snön som vitast är det vantfestival i Junosuando. Som vanligt har vi ett späckat program med föreläsare, workshops, försäljning, utställning och vanttävling. Här finns café och övernattningsmöjligheter.

Vanttävling – det är dags att plocka fram stickorna och skaparlusten
Skicka in och visa dina egna alster på vanttävligen. Vi utser vinnare i slutet av festivaldagen.

Vantar med historia – vi vill låna dina vantar
I utställningen Vantar med historia visar vi traditionella vantar från de nordiska länderna. Vi har en del själva, men behöver även låna till utställningen. 

Vi vill ha vantarna till tävlingen och utställningen
senast den 15 februari 2019.

 

Vantfestivalen – har blivit en tradition i Junosuando

För sjätte året arrangeras Vantfestivalen i Junosuando – en by 60 kilometer väster om Pajala. Upprinnelsen till festivalen är en hyllning till Erika Aittamaa som år 1892 uppfann Lovikkavanten. Vanten kom till efter en beställning från forbönder som forslade varor med häst och vagn, året om i alla väder. Hon lyckades skapa en riktigt varm vante som används som arbetsvante, och som idag är välkänd över hela Sverige. Till och med kronprinsessparet har fått ett par vantar som bröllopsgåva år 2010.

Vantfestivalen bjuder på workshops, föreläsningar, festivalmarknad, modevisning, vanttävling och en vantutställning: “Vantar med historia”.

Nu ber vi om din hjälp med att genomföra Vantfestivalen!

Mer information om Vanttävlingen:

Vi hoppas på att få in många sköna bidrag till tävlingen.

Vi har tre krav: vantarna ska vara av 100 % ull, de ska vara handgjorda och av egen design. Sen är det upp till dig vilken teknik du vill använda – du kan sticka, virka, nålbinda, tova eller vad du har lust att göra. Det är kul om du skickar med en liten berättelse om din vante – eller om du ger den ett namn.

Tävlingsbidragen visas på Vantfestivalen och publiken får rösta på sin favorit. Vi har också en jury på plats, där bland andra föreläsarna ingår. På slutet av dagen delas två pris ut: Publikens pris och Juryns pris. Det kan ju bli samma vante – men det kan också bli två vinnare.

Vill du vara med och tävla? Skicka ditt bidrag senast den 15 februari 2019, till

Anne-Maj Gunnelbrand
Box 155
980 62 Junosuando

Vill du ha tillbaka dina vantar, skicka då med ett adresserat och frankerat kuvert!

Här får du veta mer om Vantar med historia:

Föreningen Norden firar 100 år 2019 och lokalavdelningen i Pajalas bidrag till jubiléet är att visa vantar från Föreningen Nordens alla medlemsländer och regioner – och det är här du kommer in i bilden. En del vantar har vi själva, men vi kommer att behöva låna vantar till utställningen; både från trakten, övriga Sverige och från utlandet.

De länder – regioner vi vill visa vantar ifrån är:
Danmark (inklusive Grönland)             Lettland
Estland                                                 Norge
Finland                                                 Petrozavodsk (Ryssland, fd finska Karelen)
Färöarna                                              Sverige
Island                                                   Åland

Dessa utgör Föreningen Nordens medlemsländer/-regioner; de flesta är ordinarie medlemmar medan Estland, Lettland och Petrozavodsk hör till föreningen genom paraplyorganisationer.

Det vi söker är vantar i modeller och med mönster som är typiska för ditt land – din trakt. Vantarna kan vara gamla och trasiga eller nystickade (nysydda), men med det gemensamt att modellerna levt vidare av egen kraft genom generationer. Vantarna ska vara av naturmaterial (ull, bomull, lin, skinn, päls etc) och med tidstypisk färgsättning. Det kan vara vantar som användes för att skydda händerna vid arbete och mot kyla – men lika gärna vantar som användes vid fest och högtid.

För oss är vantar en kulturskatt som ofta berättar en historia. Genom vantutställningen vill vi sprida kunskap om vantars kulturella betydelse. Och om stickning som en viktig inkomstkälla för familjer över hela Nordkalotten ända in på 1900-talet – till något vi idag gör för vårt nöjes skull. Dagens stickare ingår ofta i stora nätverk som håller skaparkraften levande.

Vi är mycket tacksamma om du kan hjälpa oss genom att låna ut vantar. Har du vantar att låna ut kontakta då

Monika Loiksaar Lund, tlf +46 (0)70 355 81 88 eller [email protected].

Vi behöver ha in vantarna senast den 15 februari 2019.