Försommarutflykt till Muoniodalen

För att lära känna kommunens östra delar och den finska grannen ännu en bit bort gjorde vår lokalavdelning en utlykt längs Muonioälven. Uppslutningen var bra, likaså vädret och humöret. Antalet deltagare var 13 medlemmar och 4 gäster.

Vi såg fina byar på svenska sidan men tyvärr väldigt lite folk och många tomma hus. Men det fanns även byar som inte gett upp: Kitkiöjärvi och Muodoslompolo där byborna tagit saken i egna händer.

På finska sidan hade spåren efter krigets härjningar för 70 år sedan sopats bort. Turismen har blivir räddningen för finska Lappland. Vi fick se en märklig konstnärsateljé och det snabbt expanderande fjällturismcentret Ylläs.

Tack vare deltagare som kan berätta sin lokala historia och krydda den med historier om tornedalska legendarer fick vi ett massivt infopaket. Och god mat och fika! Och vår avdelning fortsätter att bekanta sig med hemtrakter och grannar. Stort tack till alla deltagare!